Husen på Ringgatan i Karlstad är byggda på 1950-talet i blåbetong. För att minska radonhalten valde bostadsrättsföreningen Deimos att se över husens ventilationslösning. Resultatet är över förväntan. Förutom en lägre radonhalt kan föreningen numera glädja sig åt en förbättrad luftkvalitet, låga driftkostnader samt bra energiprestanda.

– Tidigare var det en förhöjd halt av radon och fukt i lägenheterna, berättar Lennart Norberg, montör på Energi & Fastighet. Men numera är luften tunn och fin. Föreningen har dessutom fått lägre driftkostnader, eftersom aggregatet även fungerar som värmeväxlare och återanvänder den redan uppvärmda luften. Energi & Fastighet har fått i uppdrag att montera in Ventilationsaggregat A70T i ett sjuttiotal lägenheter på Ringgatan i Karlstad. Aggregaten är tillverkade av Acetec och levereras av Ahlsell. För att installationerna ska vara så tysta som möjligt används Fläkt Woods ljuddämpare BDER-709. En diskret inklädnad i målad MDF-board från EB Hedlund & Co används för att dölja rören.

– För oss är bra logistik och leveranstider helt avgörande i en entreprenad, säger Henrik Hjälmerhag, VD och ägare, Energi & Fastighet. Vi är mycket nöjda med samarbetet med Ahlsell. Vi har alltid en bra dialog. Det var en kombination av pris och storlek som ledde till att vi valde A70T. Det är ett kompakt, prisvärt och bra aggregat med en praktisk display som gör det lätt att injustera luftvärdena. Många i föreningen oroade sig för den estetiska förändringen. Men med facit i hand är alla positivt överraskade. En fördel med aggregaten är den behändiga storleken, vilket gör de lätta att montera. A70T får i princip plats överallt.

– Vi gruvade oss lite för att behöva montera in ett nytt ventilationsaggregat i lägenheten, säger en av de boende, Helena Karlsson. Men vi fick hela tiden bra information och kändes oss delaktiga i processen. Nu efteråt känns det mycket bra.
– Tidigare upplevde vi luften som mer stillastående, med mer matos, säger hennes man, Stig Karlsson. Vi besvärades också av imma eller is på fönstren. Men numera är luften mycket behaglig! Dick Hermansson, montör på Energi & Fastighet, vill gärna passa på att lyfta fram tillverkarens flexibla och lösningsorienterade arbetsmetoder.
– Om det är något kring aggregaten som vi har haft funderingar kring eller om något inte riktigt fungerat som det ska, har det åtgärdats på en gång. Vi har fått en unik feedback från Acetec. Arbetsschemat har varit tufft. Två lägenheter i veckan har fått nya ventilationsaggregat.
– Vi blir ofta inbjudna på fika, men tyvärr har vi sällan tid, säger Lennart Norberg. Men det är alltid trevligt att lära känna de boende lite mer.

En förutsättning för att det här projektet skulle gå att genomföra har varit Ahlsells leveranssäkerhet.

– Det kan vara svårt att i förväg veta vad vi kommer att behöva till en viss lägenhet, påpekar Lennart Norberg. Men saknar vi något gör vi bara en beställning hos Ahlsell och får det utskickat nästa dag. I det här specifika projektet har vi dessutom haft en tidsplan med leveranser av ventilationsaggregat varje vecka. Allt har fungerat perfekt! Även om planlösningen på lägenheterna i princip är densamma, så är ändå ingen lägenhet den andra lik. Varje lägenhet har sina utmaningar.

– Vi måste hela tiden anpassa oss och komma på nya lösningar för varje lägenhet, säger Dick Hermansson. Det har varit en del av tjusningen med det här uppdraget!

– De skräddarsydde en lösning till mig, säger en av de boende, Anita Danielsson. Jag ville behålla den nya fläkten i köket, så aggregatet placerades istället i en garderob i sovrummet. De har varit mycket flitiga, tycker jag. Det har inte alls varit rörigt, utan de har metodiskt arbetat sig igenom ett rum i taget.

– Det är alltid en skön känsla när vi är klara och lämnar en nöjd lägenhetsinnehavare, säger Lennart Norberg. Vi gör gärna det där lilla extra för att det ska bli riktigt bra.

A70T monterad på Ringgatan i Karlstad

Läs hela artikeln i Ahlsells Venttips

Information

Öppettider

07:00 - 16:00

Lunchstängt

12:00 - 13:00

Webshop

Kontaktcenter

Kundservice

Modellguiden

EvoCloud

Cookie-inställningar