Exkl. moms Inkl. moms

Fukt på vinden

Fukt på vinden

Fukt på vinden har blivit allt mer vanligt då vi tilläggsisolerar och energieffektiviserar våra hus. Störst problem är det med äldre hus som saknar diffusionsspärr i innertaket vilket gör att fukten kan vandra upp på vinden.

 

Avfuktare till kallvind från Acetec AB på Vimeo.

Fukt på vinden

Fukt på vinden har blivit allt mer vanligt då vi tilläggsisolerar och energieffektiviserar våra hus. Störst problem är det med äldre hus som saknar diffusionsspärr i innertaket vilket gör att fukten kan vandra upp på vinden. 

Orsaker till fukt på vinden

  • Fuktig luft stiger upp från bostaden
  • Takets ytskikt läcker
  • Otätheter som låter regn och snö blåsa in på vinden

Vi ska försöka förklara varför fukt på vinden har blivit ett större problem

Som vi nämde tidigare har problemen ökat i takt med att vi gör våra hus mindre energikrävande. Orsaken är att vi byter ut vedpannar, oljepannor och pelletspannor mot olika typer av värmepumpar och fjärrvärme. När vi byter värmekälla och samtidigt tilläggsisolerar huset, sätter in energieffektiva 3-glasfönster med mera så gör vi husen varma och det i sin tur ger mindre elförbrukning. De gamla värmekällorna förbrände luft när de genererade värme det gav en positiv bieffekt i form att man fick en luftomsättning i huset och ett undertryck som hindrade varm fuktig luft att stiga upp på vinden och kondensera.

När man tilläggsisolerar sin vind får man givetvis ett varmare inomhusklimat och en lägre elförbrukning som vi skrev ovan. Men det hindrar INTE fukten att fortsätta stiga upp till vinden. Tjockare isolering i samband med avsaknaden av diffusionsspärr skapar en större temperaturskillnad mellan luften inomhus och luften på vinden. Den ökade temperaturskillnaden gör att kallvindens konstruktion såsom takstolar blir kallare och gör så att när den varma inomhusluften stiger upp så kondenserar den mot de kalla ytorna.

Före man tilläggsisolerade och energieffektiviserade så värmde man upp kallvinden och problem med kondens, fukt och mögel fanns inte.

Vad ska man göra om man tilläggsisolerar och energieffektiviserar sitt hus?

När man bygger om och framför allt när man byter värmekälla, tilläggsisolerar eller byter fönster ska man vara observant på hur klimatet på vinden påverkas. Man kan tydligt se det på vintern när det är minusgrader. Är det ett problem ser man rimfrost på takstolar och liknande. Har det gått för långt kan man se svartmögel på ytorna.

Närbild på svartmögelKallvind med fukt och mögel

Svartmögel på en vind.

Om man vill förebygga problemet med fukt på vinden ska man installera en avfuktare av typen sorptionsavfuktare. Förutom att installera en avfuktare ska man omsorgsfullt täta vinden så gott det går.

Har det hunnit växa mögel ska man givetvis byta ut det mögelangripna materialet och ersätta med nytt material.

Det finns många olika lösningar på marknaden för att förebygga fukt på vinden. Det finns företag som säljer en fläkt som använder luften utomhus för att torka kallvinden. I teroin låter det bra men problemet är att vad gör man när luften utomhus är fuktigare än den på vinden? Det är som att bara kunna använda sin tvättmaskin när det är soligt utomhus. En annan produkt som säljs är en värmekabel där man åter igen i teorin värmer luften för att den varma luften kan bära mer fukt än kall luft. Både dessa produkter kallar de ofta för avfuktare vilket de givetvis inte är.

Att åtgärda ett fuktproblem på vinden är inte avancerat och inte heller speciellt dyrt om man inte låter det gå för långt.

Behöver du hjälp med att välja avfuktare? 

Använd gärna vår guide för att välja den avfuktare som passar just dina behov. Eller kontakta oss för mer information.