user heart_solid
0 shopping_cart
  • check Marknadsledande
  • check Direkt från fabrik
  • check Gratis returer

Fukt i krypgrund

Fukt i krypgrund

Orsaken till fukt i krypgrunden kan bero på en mängd orsaker. Nedan finner du några.

  • Markfukt
  • Dålig dränering
  • Dålig avrinning av dagvatten
  • Läckage från vattenrör
  • Undertryck
  • Blombänkar

Markfukt

Markfukt uppstår då vatten stiger upp via marken i krypgrunden genom så kallad kapillärkraft. Detta beror ofta på att man har för tätt material i grunden som möjliggör att vatten kan stig uppåt. För att åtgärda det kan man byta ut material till grus med en storlek om 8-16. Att byta material medför en hel del arbete. Man kan också rulla ut byggplast på marken som hindrar att vatten kan komma upp.

Dålig dränering

Om marken runt krypgrunden är dåligt dränerad eller i värsta fall att marken lutar mot huset kommer man att få stora problem med fukt i krypgrunden. Se till att marken lutar från huset minst 3 meter och att du har en fungerande dränering runt hela huset.

Dålig avrinning av dagvatten

En vanlig orsak till att man får fukt och vatten i grunden är stuprör inte leds bort från huset och istället bara slutar nere vid grunden. Det medför att när det regnar letar sig till slut vattnet ner i krypgrunden. Se till att leda bort vattnet från stuprören en bra bit från huset. Ta också som vana att rengöra hängrännor från löv.

Läckage från vattenrör

Ett läckande vattenrör kan vara svårt att upptäcka innan det är för sent. Läckaget kan vara flera meter från där det droppar vatten. Ofta smyger sig detta problem sig på och orsakar väldigt kostsamma åtgärder.

Undertryck

Om det bildas ett stort undertryck i din krypgrund under sommaren kommer varm och fuktig luft att sugas in från huset eller utomhus. Det resulterar i att den varma fuktiga luften kyls ner i krypgrunden och kondensera mot kalla ytor.

Blombänkar

Det är vackert med blommor runt huset men det medför en stor risk för att få fuktproblem i krypgrunden. När blommorna vattnas kommer vatten med stor sannolikhet att leta sig ner till krypgrunden och orsaka fukt med mögel som resultat.

Ta för vana att minst en gång per år inspektera din krypgrund

Låt dig nu inte skrämmas av hus med en krypgrund. Det finns många fördelar med en krypgrund. Framför allt att det är betydligt lättare att orsaka ett fel eller skada jämfört med gjuten platta. 

Men ta som en vana att minst en gång per år att krypa ner i grunden med en ficklampa och inspektera ledningar och att inga spår efter vatten har runnit in. Kontrollera extra noga syllen runt om kanten på krypgrunden efter mögel. Möglet är ofta så kallat vitmögel.

Vitmögel i krypgrund
Vitmögel i en krypgrund

Jag har problem med fukt i krypgrunden, vad ska jag göra!?

Om du upptäcker att du har problem med fukt i krypgrunden eller i värsta fall mögel är det viktigt att man i första hand åtgärdar orsaken till problemet och byter ut mögligt och fuktskadat material. Denna åtgärd är oftat den del av arbetet om tar mest tid och kostar mest pengar.

Efter att du åtgärdat problemet är det viktigt att förebygga så att du inte får mer problem i framtiden. Genom att installera en krypgrundsafuktare ser du till att hålla fukthalten på en ofarlig nivå. Se till att du köper en avfuktare med en externa manöverpanel som ger dig lättåtkomlig information om fukt och temperatur. Se också till att avfuktaren kan larma när det är dags att byta filter och om avfuktaren av någon anledning inte kan hålla nere fukten under en ofarlig nivå.

Behöver du hjälp med att välja avfuktare? 

Använd gärna vår guide för att välja den avfuktare som passar just dina behov. Eller kontakta oss för mer information. 

Populära avfuktare för krypgrund

Avfuktare EvoDry PD

Avfuktare EvoDry PD Artikelnr: 20110

Utvecklad för krypgrund och kallvind, Energieffektivast på marknaden, Driftsäker konstruktion
med moms
Info
Avfuktare EvoDry 6P

Avfuktare EvoDry 6P Artikelnr: 20101

Energieffektiv, Liten och lätt, Tillverkad i Sverige
med moms
Info
Avfuktare EvoDry 12P

Avfuktare EvoDry 12P Artikelnr: 20121

Tillverkad i Sverige, Enkel att installera, Energieffektiv
med moms
Info
Avfuktare EvoDry 18P

Avfuktare EvoDry 18P Artikelnr: 20181

Tillverkad i Sverige, Avancerad styrning, Mångsidig avfuktare
med moms
Info
Avfuktare EvoDry 24P

Avfuktare EvoDry 24P Artikelnr: 20241

Kompakta mått, Hög kapacitet, Låg vikt
med moms
Info